Is van Gaal de juiste dirigent?

Leiderschap is momenteel een veel besproken onderwerp in Nederland. Met als twee uitersten een Mark Rutte die het liefst zonder een visie zegt te werken en Louis van Gaal die het allemaal tot in detail weet.
De vraag is actueel hoe je individuele Nederlanders zo met elkaar kunt verbinden dat ze een eenheid vormen. Die bijvoorbeeld met meer teamspirit op de WK 2022 presteren.  

Algemeen gezegd is leiderschap de vaardigheid om leiding te geven aan een groep mensen c.q. organisatie met het oogmerk om als team een doel te realiseren (bron wiki).
Hierbij springen tegelijk 3 dingen in het oog.

  • Om een doel te kunnen vaststellen moet je wel weten waarom het gaat. In de praktijk blijkt dat goede leiders op basis van hun visie een helder doel weten aan te geven.
  • Om het doel te realiseren zal de leider samen met zijn team optimaal moeten samenwerken..
  • Sterallures en eigen ego`s blokkeren het werken in teamverband. En schaden het onderling vertrouwen..

Het is mooi dat we momenteel prachtige praktijkvoorbeelden hebben hoe het wel en hoe het niet moet.
De corona aanpak van de overheid was nogal reactief en weinig overtuigend. Maar het ontbreken van een duidelijke strategie kon niemand worden kwalijk genomen. Wel had er een visie ontwikkeld kunnen worden om de bevolking meer houvast te geven.
Bij de EK 2021 lag dit anders. Wederom is gebleken, dat teams met de juiste bezieling en grondhouding succesvoller zijn. Heel Nederland heeft kunnen zien dat onder een weinig bezielende leiding oranje matig presteerde. Ook de voorbereidingen van WK 2022 lijken stroef te verlopen door gebrek aan visie, inzet en bezieling. Kortom, er is veel werk aan de winkel.

Zeventig procent van de Nederlandse voetballiefhebbers wil nu graag Van Gaal als leider van ons nationale team. Dit was voor de KNVB het signaal om over de eigen schaduw heen te durven springen
Voor alle Nederlanders is het proces wat nu plaatsvindt  leerzaam met de volgende leerpunten.

  • De beoogde nieuwe bondscoach heeft een visie en geeft haarfijn aan hoe de kansen op een goede prestatie op het WK 2022 vergroot kunnen worden.
  • Ook geeft deze bondscoach duidelijk aan dat zowel hijzelf als de staf en de spelersgroep als een eenheid dienen samen te werken. De bondscoach, de staf en de spelersgroep vormen dus het samen het totale Het lijkt wel totaalvoetbal anno 2021.
  • De eigen ego van de belangrijkste spelers zal dus in dienst van het team moeten worden gesteld.
  • De media en alle 17 miljoen hulpcoaches moeten begrijpen dat `oranje boven` het credo voor iedereen dient te zijn.

Een bondscoach maakt dus volgens van Gaal deel uit van het totale team en zal zich dus als `teamplayer` moeten opstellen. Wel met speciale bevoegdheden om de eindverantwoordelijkheid te kunnen nemen. Dit spoort dus met de algemene uitgangspunten over leiderschap zoals in het bedrijfsleven  toegepast. Een andere vraag is of hijzelf de geschikte dirigent is om samen de juiste muziek te maken?

Voor de media een leuke vraag om uit te zoeken wat de rol van de KNVB directie is in deze.

Wouter Jansen/ 11.07 2021

Recent Posts