Klantwaarde warmtepomp

Door de klantwaarde van een hybride warmtepomp te bepalen krijg je inzicht of dit een zinvolle oplossing is voor jouw probleem. De klantwaarde geeft aan wat de jaarlijkse kosten en opbrengsten zijn van een voorgenomen investering. Het is ook een beknopte leidraad voor het opstellen van een goede opdracht.

Beknopte checklist klantwaarde

 1. Total Cost of Ownership (TCO)
 • Jaarlijkse kosten die elk exploitatiejaar moeten worden opgebracht, zoals afschrijvingen, onderhoud, energie, verzekering, lease, huur etc.
 • Kosten van recycling/afvoeren.
 • Overheidsmaatregelen als subsidies, kortingen, toeslagen en belastingfaciliteiten beïnvloeden de uitkomsten.
 1. Gebruikswaarde: het nut van gebruik en de waarde daarvan voor de klant (opbrengsten/voordelen).
 • Functionele toepasbaarheid: denk aan nuttig effect van de basisfunctie zoals verwarming, verkoeling, vervoer, communiceren etc.
 • Comfort: bijvoorbeeld bedieningsgemak, positieve beleving en service.
 • Gezondheid: lichamelijke en geestelijke belasting en de effecten op onze gezondheid. Dit thema lijkt met de dag actueler te worden vanwege de aantasting van onze leefomgeving en de nadelige effecten van genotsartikelen, fast food etc.
 • Zekerheid: denk aan garanties en beschikbaarheid grondstoffen op de lange termijn.
 • Veiligheid: zoals het tegengaan van letsel en schade of de cyber security.
 • Uitstraling: voorbeelden zijn de emotionele beleving op het vlak van design, vormgeving en imago.
 • Maatschappelijke waarde: denk aan aspecten duurzaamheid en de gevolgen voor de natuurlijke omgeving.


.

Klantwaarde en gebruikswaarde nemen in belang toe

De TCO kan op basis van de juiste informatie relatief gemakkelijk worden berekend. De gebruikswaarde wordt deels rationeel maar voor het grootste deel emotioneel bepaald. De waarde uitdrukken in cijfers gaat dus moeilijker. Gelukkig helpt  ons gevoel en boerenverstand ons vaak op de goede weg. Uit ervaring weten wij dat medewerkers in het werkveld (zoals servicemonteurs) het begrip klantwaarde begrijpen en kunnen toepassen.

Illustratief voorbeeld om na te gaan of een hybride warmtepomp wel/ niet interessant is voor een bestaande bungalow.

Hieronder een voorbeeld van een vrijstaande waarin de nieuwe situatie met een hybride warmtepomp wordt vergeleken met de bestaande situatie. Om het inzichtelijk te houden worden alleen de effecten van de hybride warmtepomp berekend en ingeschat.

Uit het overzicht komt naar voren dat bij de plafond prijzen van 2023 de terugverdientijd zo`n 7- 17 jaar bedraagt. De hoofdoorzaak is dat door isolatie en andere maatregelen het gasverbruik al zeer laag is voor deze vrijstaande woning. De prijs van het gas zal de komende jaren echter nog sterk fluctueren en warmtepompen zullen effectiever in gebruik en goedkoper in aanschaf worden.
Per situatie zal de uitkomst anders zijn. Een reden te meer om samen met de technisch adviseur of installateur de klantwaarde als leidraad voor de opdracht te nemen.

Geïnteresseerd?

Win Win Dobbelstenen

Zoekt u naar verbinding met klanten? Begin dan om samen voor een betere prijs/prestatie verhouding te gaanNeem bij vragen contact op.