Dokteren doe je niet alleen maar dokteren doe je samen!

Op vrijdag 15 november vond er in de Lebuineskerk een markante gebeurtenis plaats. De heer Dirk Lok beëindigt binnenkort zijn werk als cardioloog aan het Deventer Ziekenhuis en organiseerde daarom een uniek symposium voor zijn vaste kring van patiënten.

Met een schuin oog naar de succesvolle loopbaan van Dirk Lok presenteerde zijn collega`s de huidige stand van zaken op het gebied van research en onderzoek en het voorkomen en genezen van onder andere hartfalen, hartritmestoornissen, hartinfarcten. Hier kwam duidelijk naar voren dat er in de afgelopen jaren veel ten goede is veranderd. Waar vroeger een behandeling op een goed gevoel was gestoeld is er nu veel meer sprake van een doordachte aanpak op basis van nieuwe inzichten en moderne middelen. Geen wonder dat dit de levensloop van veel patiënten positief heeft beïnvloed.

Wat deze bijeenkomst zo bijzonder maakte was dat de presentaties met bezieling en gepaste humor gebracht werden in een overvolle kerk. Dankzij openhartige vragen en opmerkingen uit het publiek (de zogenoemde ervaringsdeskundigen) ontstonden er meerdere korte dialogen op het gebied van de diverse behandelingen. Kortom, het symposium was een schot in de roos.

Nu komt nog het meest bijzondere. Door de inleiders werd duidelijk gesteld dat een specialist, zoals een cardioloog, alleen maar excellent kan presteren bij een goede samenwerking binnen de gehele zorgketen en medische discipline. Waarbij ook een goede wederzijdse communicatie met de patiënten van wezenlijk belang is. Ergo, een goede behandeling is alleen mogelijk bij een goede samenwerking tussen patiënt en zorgverlener. Bij de toenemende preventie ligt de regie zelfs vooral in de eigen hand van de betrokkenen.

Alles overziende was dit symposium zeer inspirerend waarbij dankzij de positieve opstelling van de cardiologen veel genodigden zich meer als cliënt dan als patiënt voelden behandeld.

Kortom een uitmuntend voorbeeld voor alle organisaties en bedrijven die de band met hun afnemers (zoals patiënten, cliënten, klanten of gebruikers) willen verbeteren.

Met als credo, zoals de cardiologen het zelf omschreven:
“Ondernemen doe je niet alleen maar ondernemen doe je samen” en dus geldt ook “dokteren doe niet alleen maar dokteren doe je samen”.  

Recent Posts