Sport

Sport en action learning

Een mooi voorbeeld van sport en action learning! Wie goede resultaten en plezier in het spel wil halen zal zich continu moeten leren te verbeteren. Zowel in mentaal als technisch opzicht.

Op het vlak van de blauwe proceslijn zien we technische vernieuwingen zoals nieuwe hybride stokken, gps horloges, laser kijkers, goede kleding en nieuwe trainingsvormen op het vlak van de slagtechniek. Alleen hiervan wordt het spel nog niet direct beter.

continu verbeteren

Op de rode lijn zien we de mogelijke verbeteringen op het mentale vlak en het gedrag tijdens het spelen. Hier gaat het bijvoorbeeld om het aanleren van de juiste automatismen, strategisch inzicht en een goede omgang met de medespelers. Het komen in de juiste flow vraagt zelfs om een goede balans tussen de ratio de emotie.

Een golfspeler die zich wil verbeteren zal aandacht moeten hebben voor alle punten op de beide assen. Insiders uit de golfwereld weten dat dit niet vanzelf gaat. Gericht onderricht van een trainer/pro doet wonderen. Mits dit gekoppeld wordt met veel oefenen in de baan. Een kwestie van al lerende golfen en/of al golfend leren (action learning).

We zien in dit voorbeeld enkele belangrijke punten

  • Een helder doel is de basis van de voorgenomen verbetering.
  • Nieuwe hulpmiddelen en systemen kunnen het golfproces qua techniek verbeteren.
  • Uiteindelijk geven de verbeteringen op het mentale vlak en gedrag de doorslag.
  • Veranderingen van gedrag en gebruik van nieuwe middelen zijn niet eenvoudig en vragen om een continue verbeteringsaanpak. Vandaar dat succesvolle golfers toch maar blijven trainen en oefenen. De bekende cyclus plan-do-check-act staat hierbij centraal.


Succesvolle klantgerichte bedrijven blijken veel aandacht te geven aan zowel de procesmatige als menselijke verbeteringen binnen hun organisatie. Ergo, het doorlopend blijven ontwikkelen van de organisatie loont. En verhoogt de kans om te overleven in de huidige markten.

Wij nodigen u graag uit voor een rondje golf om het bovenstaande toe te lichten.