HR hybride verwarmingssystemen

RVO.nl was de afgelopen drie jaar nauw betrokken bij een grootschalige praktijktest, waarbij 200 bestaande woningen werden voorzien van een hybride warmtepomp. De belangrijkste bevindingen zijn, dat hybride warmtepompen voor vele grondgebonden woningen geschikt zijn en leiden tot aanzienlijke besparingen (zie www.demoprojecthybride.nl).

Dankzij de verschillende uitkomsten per woning komt als belangrijke bevinding naar voren dat de energieprestatie van het gehele verwarmingssysteem sterk afhankelijk is van de opbouw van het warmteafgiftesysteem. Dit is goed nieuws, want een meer integrale werkwijze binnen de branche geeft kansen om het rendement van hybride verwarmingssystemen nog verder te verhogen.

Grote kans om het rendement verder te verhogen

Technische insiders weten dat warmtepompen optimaal werken bij lagere aanvoertemperaturen van een CV systeem. Dit betekent dat in een bestaande woning het wenselijk of zelfs noodzakelijk kan zijn om het warmteafgiftesysteem gedeeltelijk aan te passen. De technisch dienstverlener zal daarom ook het bestaande afgiftesysteem moeten beoordelen om samen met de klant te kunnen bepalen wat de beste aanpak is. Ook blijkt dat de inzet van tijdelijke bijverwarming zoals bijvoorbeeld infraroodverwarming of omkeerbare airco`s een welkome maatregel kan zijn. Te meer omdat het bekend is dat het gedrag van de eindgebruikers sterk bepalend is voor de uiteindelijke besparingen

Dit alles bevestigt dat integraal ontwerpen en klantgerichte samenwerken tot betere eindresultaten leidt. Binnen de installatiebranche hebben deze onderwerpen al langer de aandacht. Maar het kan en zal door alle betrokken partijen voortvarender opgepakt moeten worden. Vooral nu de verplichte hybride aanschaf van warmtepompen van de baan is en de eindgebruikers zelf hun mening moeten opmaken.

We geven op basis van onze ervaringen enkele tips op de vraag hoe dit opgepakt kan worden.

Tips voor een ketenintegraal en klantgerichte aanpak

Op basis van ruime ervaringen in de praktijk binnen ons netwerk zijn onderstaande punten opgesteld.

Ø Versneld van het gas afgaan was mede ingegeven om de sluiting van de gasvelden in Groningen en de afbouw van de import van Russisch gas te compenseren.

Nu de verplichte aanschaf van hybride warmtepompen vanaf 2026 van de baan is zou het rust geven als de overheid zou vasthouden aan de bekende uitgangspunten om woningen en gebouwen systematisch te verduurzamen. Kort gezegd, van buiten naar binnen optimaal isoleren en ventileren en daarna pas de verwarming en koeling technisch te verbeteren. Met als doel om met zo weinig mogelijk CO2 uitstoot dankzij een zo laag mogelijk energieverbruik (lees gas en/of elektra!!) een optimaal binnenklimaat te realiseren.

Ø Conform de ervaring uit het demoproject zal de branche de focus moeten leggen op de effectiviteit en de efficiency van het totale verwarmingssysteem. Met als doelstelling Hoog Rendement van het totale verwarmingssysteem. Aspecten als de configuratie en de inregeling van het warmteafgiftesysteem, de procesregeling en het databeheer dienen meer aandacht te krijgen. Online monitoring van het energieverbruik zou ook mooi zijn zodat de eindgebruikers bewuster hun stookgedrag kunnen aanpassen.

Ø Een derde punt is om het belang van de eindgebruikers meer in acht te nemen. Zij zijn gebaat bij zo laag mogelijke exploitatiekosten (cost of ownership). Ook een optimale gebruikswaarde met aspecten als functionaliteit, comfort, gezondheid, imago, design, veiligheid en leverzekerheid tellen zwaarder mee dan velen denken. Ergo, in de zogenoemde klantwaarde zitten de aanknopingspunten voor een succesvolle marketing en verkoop. Iets wat momenteel teveel over het hoofd wordt gezien en wat leidt tot gemiste kansen.

Ø Uit recent onderzoek van VEH blijkt dat het draagvlak voor duurzame energiebesparing momenteel best wel groot is. Veel eigenaren zijn blijkbaar opgelucht dat de wettelijke verplichtingen zijn weggevallen. Menig eindgebruiker is zelfs bereid het maatschappelijk belang mee te nemen in zijn besluitvorming.

Bovenstaande punten lijken een goede basis voor een realistische nieuwe aanpak.
De vraag is wie het voortouw en de regie in deze durft te nemen?

De installateurs?

Hoe je het ook bekijkt, de installateurs zijn de centrale spil bij een klantgerichte ketensamenwerking. Zij hebben het echter al druk met hun groeiende business en de schaarse aan technisch personeel werkt ook niet mee.

Vandaar het concrete plan om een leidraad te ontwikkelen, zodat installateurs samen met hun klanten sneller kunnen bepalen wat de meest optimale oplossing voor hun bestaande woning is. Deze leidraad bestaat uit een handig klantwaarde model en een praktische checklist.

De bijgaande schets is aan een aantal mensen in het werkveld voorgelegd. Zoals energiecoaches, adviseurs en technisch dienstverleners. Hun wens is dat commerciële partijen en brancheorganisaties in de keten dit ook op zouden pakken.

à Follow up

In crisissituaties begrijpen we allemaal dat je alleen samen voor de gewenste oplossingen kunt zorgen. De middelen zijn aanwezig en betere bedrijven hebben het wiel al uitgevonden.

Wil de overheid haar doelen halen, dat is het promoten van een klantgerichte ketensamenwerking een punt van urgente aandacht. Omwille van het maatschappelijk belang verdient dit naast het subsidiëren van energiebesparende maatregelen en apparaten daarom ook een richtinggevend support.

Samen kunnen we dan zelfs een Hoger Rendement realiseren dan tot nu toe gedacht. Met win/win voor iedereen!!