headway-5QgIuuBxKwM-unsplash

Mentorschap bedrijfsleven

Wat is een mentor?

Een mentor helpt om tot inzicht te komen met als doel kansen en mogelijkheden optimaal te benutten.

Van een mentor mag worden verwacht dat hij in staat is om zijn kennis, ervaring en/of expertise professioneel kan overbrengen. Dit vraagt om didactisch en communicatieve vaardigheden.

Omdat de mentor vaak een wat hogere leeftijd heeft en zijn loopbaan al grotendeels heeft doorlopen mag er enige levenswijsheid wordt verwacht.

Verschil tussen mentoring en coaching

Een beroep van mentor is net als die van coach onbeschermd. Iedereen zou mentor of coach kunnen worden.

Vandaag de dag wordt mentoring ook wel het nieuwe coachen genoemd of ‘het zusje van coachen’. Vooral begin 21e eeuw werd coaching binnen en buiten het bedrijfsleven een ware trend.

Mentoring is echter efficiënter en effectiever dan coaching. In principe bestaat mentoring al sinds de oudheid en is het woord geïnspireerd vanuit de Griekse mythologie. De eigenlijke mentor in dit verhaal is een oude wijze man.

Daar waar een coach zich richt op de persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, richt een mentor zich voornamelijk op zakelijke vraagstukken. Het draait om het delen van ervaringen en het gezamenlijk leren kennen van het bedrijf en de business.

De expertise van de mentor geldt als voorbeeldfunctie. Dit is gemakkelijker en vooral goedkoper dan het inhuren van een externe coach.