Mentorschap bedrijfsleven

Wat is mentoring?

Iedereen zou een mentor kunnen gebruiken, aangezien een mentor helpt om tot inzicht te komen en de ander leidt om mogelijkheden optimaal te benutten.

Mentoring wordt ook wel mentorschap genoemd. Het richt zich op de relatie tussen een meer ervaren persoon en een minder ervaren iemand, waarin deze laatste door de eerste wordt begeleid. Qua leeftijd maakt het niet uit of de mentor ouder of jonger is dan degene die hij begeleid.

Het ligt voor de hand dat de mentor verstand van zaken van de betreffende business heeft.

Verschil tussen mentoring en coaching

Een beroep van mentor is net als die van coach onbeschermd. Iedereen zou mentor of coach kunnen worden.

Vandaag de dag wordt mentoring ook wel het nieuwe coachen genoemd of ‘het zusje van coachen’. Vooral begin 21e eeuw werd coaching binnen en buiten het bedrijfsleven een ware trend.

Mentoring is echter efficiënter en effectiever dan coaching. In principe bestaat mentoring al sinds de oudheid en is het woord geïnspireerd vanuit de Griekse mythologie. De eigenlijke mentor in dit verhaal is een oude wijze man.

Daar waar een coach zich richt op de persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, richt een mentor zich voornamelijk op zakelijke vraagstukken. Het draait om het delen van ervaringen en het gezamenlijk leren kennen van het bedrijf en de business.

De expertise van de mentor geldt als voorbeeldfunctie. Dit is gemakkelijker en vooral goedkoper dan het inhuren van een externe coach.